Menu

Historien om Julius Købner

Julius Købner
Julius Købner
1806 - 1884

Købnerkirken bærer sit navn efter baptistpioneren Julius Købner (1806 - 1884). Julius Købner var i sandhed et bemærkelsesværdigt menneske, og meget er sagt og skrevet om hans liv og betydning for den europæiske baptisme. Men personen Julius har indtil nu unddraget sig en moderne beskrivelse.

I anledning af Julius Købners 200 års fødselsdag i 2006 bad Købnerkirkens menighed cand. mag. Anders Damgaard om at skrive Julius Købners livshistorie på hverdagsdansk. Det blev en spændende rejse, der tager sin begyndelse i den polske by Leszno og ender på Louisekirkegården i Berlin. Ja, måske er rejsen slet ikke slut endnu.

Julius Købners livshistorie bringes her på Købnerkirkens hjemmeside som en gave til Købnerkirkens medlemmer, venner og alle andre, der kan lide en god historie.

Julius Købners livshistorie fortalt af Anders Damgaard

Andre artikler om Julius Købner

Kilder

Julius Købner var en ualmindelig flittig brevskriver. Her findes blot et lille udvalg af hans breve, som det er lykkedes os at få adgang til i Baptisternes arkiv i Tølløse. I Oncken-arkivet i Berlin findes mange flere - bl.a. en del breve til hans første kone, Juliane. Disse breve har vi desværre ikke kunnet få adgang til (endnu).

De fire breve fra 1852 til O. N. Føltved og menigheden i Aalborg omhandler striden om Aalborgmenighedens trosbekendelse. Denne strid er grundigt beskrevet i Bent Hyllebergs artikel.

Julius' breve til sin hustru Dorothea giver et sjældent indblik i "den store baptistpioners" mere bløde sider.

Links

Litteratur

Bibliografi: Ufuldstændig liste over Julius Købners skriftlige værker

Tak

Følgende personer har bidraget til denne side: